22 Kasım 2014 Cumartesi

[Tarif] Bibimbap yapalım


 Gelelim bibimbap yapmaya. Geçtiğimiz haftalarda bunu paylaşacağımı söylemiştim zaten ama onun üzerine iki kere daha bibimbap yapınca artık paylaşmanın zamanı geldi diye düşündüm. Aslına bakarsanız bir kere daha yapsam tam mükemmele erişecekmişim gibi hissediyorum. Neden diye soracak olursanız ben bu yaptığım üç bibimbapta da sadece pişmiş yani kızarmış iç malzemeler yani sebzeler kullandım. Oysa bibimbapta sadece pişmiş değil pişmemiş sebzeler de (salatalık, marul, taze soğan gibi)kullanılıyor. Hatta varsa içine et bile koyabilirsiniz. kendi zevkinize göre zenginleştirilebilecek bir yemek türü bu. Ben biraz bizim kısır'ımıza benzetiyorum bu yemeği. Yemeden önce de benzetirdim hala da benzetiyorum. Çevirilerde karışık pilav diye geçer, Kore dizi ve filmlerinde hep görmüşsünüzdür gece yarısı kalkan bir kız elinde koca bir çanak içine pilavı ve dolapta bulduğu mezeleri boca eder yer ya hani işte o gördüğünüz yemek bu yemek oluyor.



Bibimbap in korean drama
"What happens to my family" dizisinden bir sahne. Görüldüğü gibi kız ev sahibinden habersiz kaçak göçek BİBİMBAP yerken yakalanıyor.


En yakın zamanda izlediğim bibimbap sahnesini de sizlerle paylaştıktan sonra tarifimize geçebiliriz artık.


Ben elimde bunlar olduğu için bu malzemeleri kullandım ama siz ek olarak başka malzemeler de kullanabilirsiniz. Eminim çok daha harika olacaktır. Başka neler kullanabiliriz derseniz en başta salatalık, mantar, tavuk eti, soya filizi, marul, kimçi, gim(deniz yosunu) kullanabilirsiniz. 

Öncelikle 1 su bardağı pirincimizi yarım saat ılık suda beklettikten sonra kore usulü pişirelim. Peki o nasıl olacak derseniz yağsız tuzsuz olarak kaynayan 1,5 bardak suya pirinci ilave edeceksiniz. kapağın kapatıp altını kısıp pişmesini bekleyeceksiniz. Aynı bulgur pilavı yapar gibi.

Gelin pirincimiz hazırlana dursun biz sebzelerimizi doğramaya ön hazırlığımızı yapmaya başlayalım.
Soğan >> Yarım ay biçiminde
Havuç >> Jülyen (Yani ince uzun şeritler halinde)
Kabak >> Jülyen 
Patlıcan >> Jülyen
Salatalık >> Jülyen (Doğrar doğramaz tuzlu suya koyup bekletin)
Mantar >> Olabildiğince Jülyen :)
Sarımsak >> İnce ince doğranıp patlıcanlarla harmanlanacak.
Marul >> İnce uzun şeritler halinde
Ispanak >> Kaynayan suda 5 dk haşlanıp rastgele dilimlenecek
Soya Filizi >> Ispanak gibi kaynayan suda 5-10 dk haşlanacak. Dilimlemeye gerek yok.
Tavuk >>  Mümkünse göğüs eti içi pişinceye kadar haşlanıp didilcek (Tavuklu pilav yapar gibi)
♦ Kimçi >> Bunun için bir şey yapmanıza gerek yok olduğu gibi ilave edersiniz.
Gim >> Kimbap yapımında kullanılan deniz yosunuyla aynı bu yosun. Kullanım şeklini tam bilemiyorum sanırım ıslatıp şerit şerit kesiliyordur diye düşünüyorum.

Malzemelerimizin ön hazırlığı bittiğine göre kızartılacak sebzelerin sotelenmesi işlemine geçebiliriz. Ben sırasıyla aynı tavada ayrı ayrı seferlerde soğan, kabak, havuç, patlıcan+sarımsak+susam taneleri ni az yağda sotelemiştim. Siz buna ek olarak mantarı ve ıspanağı da ayrı ayrı hafifçe kavurun. Bu arada salatalıklarınızın suyunu iyice süzmeyi unutmayın. Artık tümüyle hazırsınız bir tek servisi kaldı. Servis içinde bir tabak pilavın üzerine aşağıdaki şemadaki gibi sırasıyla mezeleri dizin.


Yukarıdaki şemayı hızlıca yazıya dökecek olursam:
1- Patlıcanları dizin.
2- Kabakları dizin.
3- Havuçları dizin.
4- Soğanları dizin.
5- Ispanakları dizin
6-Ben tekrar havuç koydum canlı renkli olduğu için siz de dilediğiniz malzemeyi renk uyumuna göre mümkünse bir açık bir koyu olacak şekilde dizin.
7- Salçayı ilave edin. Koreliler bu aşamada Gochujang adı verilen biber salçası ekliyorlar. ama benim tavsiyem Türk usulü domates ve biber salçasını azar azar alıp yağda hafif kokusu çıkana kadar kavurmanız ve öyle eklemeniz yönünde. (dilerseniz içine mevsim domatesi ile sarımsak ve baharat ekleyin, muhteşem oluyor. ben de bu şekilde kullandım. Bizim egede meşhurdur kahvaltıda acayip tüketilir. çok enfestir)
8- Bunu resmetmedim ama bu aşamada ayrı bir tavada küçük bir yumurta kızartıyorsunuz. mümkünse sarısını dağıtmadan. Benimki dağıldığı için resmetmedim. Ama illaki bu aşama şart değil. Yapmayabilirsiniz de. Kızarttığınız yumurtayı tabağın en üstüne şapka gibi koyuyorsunuz.
İŞTE BU KADAR... Afiyet olsun.

Şöyle bir geri dönüp baktım da ne çok yazmışım. Ama inanın yapması bu kadar sürmüyor. Sürse zaten üç kere yapmazdım (-Bu üşengeçlikle... ☺) Koreliler peki bununla nasıl uğraşıyor diye merak edeniniz olmuştur. Gitmeden önce hemen onu da açıklayayım. Kore yemek kültüründe bizimkisi gibi bir iki tane ana yemek yoktur. Sofralarına baktığınızda birden çok ana yemek ve yanında bir sürü ingilizcede 'side dish' diye tabir edilen yan yemekler yani mezeler çoktur. Yukarıda anlattığım her sebzenin her sotesi veya marine edilmiş hali onlar için birer mezedir ve her daim buzdolaplarında saklama kapları içinde bulunur. Bu nedenle bibimbap hazırlamak çoğu Koreli için en kolay hazırlanan yemeklerden biri olup besleyici değeri çok yüksektir. (Karışık sebze+Protein kaynakları)

Son olarak Bibimbap'ınızı aşağıdaki gibi karıştırıp afiyetle yemeyi ihmal etmeyiniz.

Bu aşağıdaki şahsiyetler de benim reklam yüzüm oluyor. Nasıl yakışıklı çocuklar ama değil mi. Sağ olsunlar Bibimbap'ımı tanıtıyorlar :D
#KyuHyun #RyeoWook #SuperJunior #Bibimbap #Hansik




5 yorum:

  1. Gerçekten güzel olmuş elinize sağlık,Kore ve yemekleriyle ilgilisiniz galiba benim blogumu ziyaret ettiğiniz için teşekkürler.Güncel yayınlarım ve beni takip etmek için:
    koredelisiyiz-biz.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  2. Evet takipteyim je hee. Koreyi ve yemek yapmayı sevince kore yemeklerine ilgi duymak kaçınılmazdı benim için :)

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. Olur tabi tavuk olmazsa olmaz değil bu yemekleri sebze temelli bir yemek aslında

      Sil
  4. Olur tabi tavuk olmazsa olmaz değil bu yemekleri sebze temelli bir yemek aslında

    YanıtlaSil

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Boğa Kadını'nın dünyasına hoşgeldiniz, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena