Oldum olası flimlerde gördüğüm biftek yeme sahnelerinde şöyle bir içim gitmiş hafiften mide gurultuları çekmişimdir. Güzel goruntusunden ve oyuncularin hapur hupur goturmesinden oldukca lezzetli oldugunu tahmin ettiğim bu lezzetin bir de o yumusak görüntüsü nedense bana biftegin sanki cok zor bir yemekmiş izlenimi vermesi pek tabi doğaldır tahmin edersiniz. Gel gelelim iş yemeğe gelince bir kere ben iyi pişmemiş et yiyemem ki. Bilirsiniz filmlerde hep böyle ortası iyi pişmemiş yada medium diye ifade edilen orta pişmişlikte etler servis edilir. Pek tabi bu şekilde bir et yersem de dişlerimin arasını tek tek dişipiyle temizlemekten et yemek bana zevk değil işkence olur. O halde iyi pişir sen de dediğinizi duyar gibiyim. İyi pişirirken ufak bir hatayla güzelim eti kayış gibi birşeye çevirebilirsiniz. İşte ben de tam da bu yazımda tecrübelerime dayanarak böyle bir hataya düşmeden nasıl lezzetli ve yumuşak ve iyi pişmiş bir biftek yapabilirsiniz bundan bahsedeceğim. İşin sırrı kaliteli bir ete, iyi bir marinasyona ve güzel bir ızgara tavaya(tercihen döküm) dayanıyor.
Pekala öncelikle gelelim iyi bir et satın almaya. Olabildiğince kırmızı ve mermerimsi içinde beyaz çizgileri bulunan etler genellikle iyi etlerdir. Tabi bunu tanıdığınız bildiğiniz ve güvendiğiniz bir kasaptan almanızı öneririm. Genellikle kasapların daba antrikot alırken hemen otomatikman yaptıkları bir huyları vardır. Eti tartıp sonra hemen dövmeye başlarlar. Aman diyeyim dövdürmeyin etinizi. Dövüldüğünde et inceliyo suyunu kaybediyo kurumaya daha müsait oluyor yani.
Etimizi aldığımıza göre artık marine etmeye geçelim.
Öncelikle et marine etmede kullandığım malzemelerin listesini vereyim
Olmazsa olmazlar:
1. Zeytinyağı (yarım su bardağı)
2. Soya sosu
3. Yoğurt
4. Soğan
5. Sarımsak
6. Taze Biberiye
7. Kekik
8. Karabiber
9. Kilitli buzdolabı poşeti veya ağzı kapaklı bir kap
Tercihe bağlı bulunması gerekenler:
1. Kimyon
2. Nane
3. Kırmızı pulbiber
4. Taze fesleğen
5. Kişniş
6. Bir çay bardağı süt
Olmazsa olmazlar:
1. Zeytinyağı (yarım su bardağı)
2. Soya sosu
3. Yoğurt
4. Soğan
5. Sarımsak
6. Taze Biberiye
7. Kekik
8. Karabiber
9. Kilitli buzdolabı poşeti veya ağzı kapaklı bir kap
Tercihe bağlı bulunması gerekenler:
1. Kimyon
2. Nane
3. Kırmızı pulbiber
4. Taze fesleğen
5. Kişniş
6. Bir çay bardağı süt
Marine ederken kesinlikle tuz kullanmıyoruz çünkü etin suyunu kaybetmesine sebep oluyor. Zaten sulu güzel bir biftek yapmaya çalıştığımız için tuzu en son fırınlama aşamasında kullanıyoruz.
Öncelikle zeytinyağının içine üstteki resimde görünen tüm baharatları koyuyoruz. Resimdeki miktarlar 3-4biftek için idealdir. Siz keyfinize göre artırabilirsiniz.
Baharatlar yağ içinde dinlenirken başka bir yerde soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. Genelde bir tane soğan yeterli geliyor. Sarımsakları ince ince kıymadan önce bir diş sarımsaği ikiye bölüp bifteklerin iki yüzüne de güzelce bir sürün ki aroması daha çok sinsin üstüne. Sonrasında üç diş sarımsağı ince ince kıyabilirsiniz. İşimizin daha temiz ve kolay olmasını istiyorsanız önceden tüm malzemeleri hazırlamakta fayda var. Bu nedenle bir su bardağı yoğurt bir çay bardağı süt 100-150ml kadar soya sosu (ben carfurSA'nınkini kullanıyorum.fiyat olarak en uygunu ve sadece marinasyon için yarım şişe kadar gidiyor) kilitli buzdolabı poşetini mutfak tezgahında hazır bulundurun.
Herşey hazırsa artık elimizi bulaştırmaya başlayabilliriz.
Öncelikle zeytinyağının içine üstteki resimde görünen tüm baharatları koyuyoruz. Resimdeki miktarlar 3-4biftek için idealdir. Siz keyfinize göre artırabilirsiniz.
Baharatlar yağ içinde dinlenirken başka bir yerde soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. Genelde bir tane soğan yeterli geliyor. Sarımsakları ince ince kıymadan önce bir diş sarımsaği ikiye bölüp bifteklerin iki yüzüne de güzelce bir sürün ki aroması daha çok sinsin üstüne. Sonrasında üç diş sarımsağı ince ince kıyabilirsiniz. İşimizin daha temiz ve kolay olmasını istiyorsanız önceden tüm malzemeleri hazırlamakta fayda var. Bu nedenle bir su bardağı yoğurt bir çay bardağı süt 100-150ml kadar soya sosu (ben carfurSA'nınkini kullanıyorum.fiyat olarak en uygunu ve sadece marinasyon için yarım şişe kadar gidiyor) kilitli buzdolabı poşetini mutfak tezgahında hazır bulundurun.
Herşey hazırsa artık elimizi bulaştırmaya başlayabilliriz.
Bir köşede dinlenen baharatlı yağ karışımımızı geniş ve derin bir tepsiye alıyoruz. Yukarıdaki resimde 1.kutucukta görüldüğü gibi ilk bifteğimizi bu kapta güzelce yağlı karışıma bulayıp ovuyoruz. Sonrasında fırın kabının bir köşesine koyup üzerine 2.kutucukta görüldüğü gibi ince doğranmış sarımsak ve soğanları yerleştiriyoruz. Üzerlerine bir miktar soya sosu (yaklaşık 4yemek kaşığı kadar) döküp ikinci bifteğe geçiyoruz. Aynı şekilde yağlayıp ovduktan sonra ilk bifteğimizin üzerine koyup onun üzerine de soğan sarımsak soya sosu koyuyoruz.(4.kutucuktaki resim) Bu şekilde bütün biftekleri marine edip üstüste yığıyoruz.(5.kutucuktaki resim) Üstüste yığma işlemi bittikten sonra etleri dijkatli bir şekilde kilitli buz dolabi poşetine koyup soğan sarımsak arttıysa onları da içine koyuyoruz. Yağlama yaptığımız fırın kabının içinde kalan yağlı karışımı da içine döküp yoğurt ve sütü de poşete koyduktan sonra poşetin kilidini kapatıp güzelce elimizde poşeti mıncıklıyoruz. (6.kutucuktaki resim)Amaç sonradan eklediğimiz yoğurt ve sütle etin her tarafını buluşturmak.
Etimizin marinasyonu hazır sıra geldi buzdolabında bekletmeye. Minimum 8 saat buzdolabında bekletmenizi öneririm. Daha uzun durursa daha da güzel olur.
Etimizin marinasyonu hazır sıra geldi buzdolabında bekletmeye. Minimum 8 saat buzdolabında bekletmenizi öneririm. Daha uzun durursa daha da güzel olur.
<8 Saat sonra>
Marine olan etlerimizi hızlıca sudan geçirip üzerindeki marinatların gitmesini sağlıyoruz. Yanlız suda ovmayın ki tadından bişi kaybetmesin. Ocağa döküm ızgara tavanızı koyup yüksek ateşte ısıtmaya başlayın. Yağını baştan koymayın ki yağ yanmasın. Tavanızın hazır olduğunu nasıl anlayacaksınız. Tavanızdan 5-6cm yüksekliğe elinizi avuç içleriniz tavaya bakacak şekilde tuttuğunuzda sıcaklığa en fazla 3-4sn dayanabileceğiniz duruma geldiğinde tavanız hazır demektir. Artık az miktar yağ koyup etleri mühürlemeye başlayabiliriz.
Pekala nedir bu mühürlemek? Mühürlemek et pişirmenin en önemli gereklerinden biridir. Etin yüzeylerini ani yüksek ateşe maruz bıraktığınızda o yüzey mühürlenir ve ileri aşamalarda o yüzeyden etimiz su kaybetmez bu nedenle etlerin tüm yüzeyleri mühürlenmelidir ki fırında pişerken su kaybetmesin. Su kaybetmesin ki yumuşak oluversin.
Yeterince ısınan tavamıza dönelim. Artık etlerimizi tek tek herbir yüzeyini en az 1dk en çok 1,5dk tavada mühürlüycez. Mühürlenen biftekler fırına girmeye hazırdır. Fırına et atarken tek atmayı sevmiyorum. Bu nedenle servis tabağımızın garnitürlerini de etimizle beraber pişiricez ki etin lezzeti onlara da geçsin. Patates, soğan ve havuçlarımızı dilediğiniz şekillerde doğrayıp önceden yağlanmış fırın tepsimizin altına döşüyoruz. Üzerine bifteklerimizi yerleştirip bifteklerin her iki yüzeyine de tercihen iri çekilmiş deniz tuzu (yoksa sofra tuzu) ve karabiber serpiyoruz. Küçük bir tavada zeytinyağında ince doğranmış sarımsak ile yarım kaşık salçayu kavıruyoruz ve bir adet rendelenmiş yaz domatesi ilave edip hafifçe pişiriyoruz. Domatesler piştikten sonra üzerine bir su bardağı kaynar su ilave edip iki çevirip fırın tepsimizin içindekilerin üzerinden gezdiriyoruz. Sonrasında fırın tepsimizin ağzını da aliminyum folyo ile kapatıyoruz ki etler kurumadan pişsin.
Hazırladığımız tepsimizi önceden ısıtılmış 220 derece fırında 45-50dk pişiriyoruz. Sonrasında dilediğiniz şekilde servis edebilirsiniz. Ben yanında pilav ve haşlanmış ancak rengi solmadan ocaktan alınmış bezelye ile servis etmeyi seviyorum. Size de tavsiyemdir.
İşte böyle dostlar. Baya uzun bir yazı oldu ama gözünüz korkmasın çoğu benim dolaylı anlatımlarımdan oldu. İş yapmaya gelince gerçekten hazırlaması kolay yemesi lezzetli bir şey. Umarım dener ve tecrübelerinizi bizle paylaşırsınız. Şimdilik hoşçakalın. Afiyet olsun.
Marine olan etlerimizi hızlıca sudan geçirip üzerindeki marinatların gitmesini sağlıyoruz. Yanlız suda ovmayın ki tadından bişi kaybetmesin. Ocağa döküm ızgara tavanızı koyup yüksek ateşte ısıtmaya başlayın. Yağını baştan koymayın ki yağ yanmasın. Tavanızın hazır olduğunu nasıl anlayacaksınız. Tavanızdan 5-6cm yüksekliğe elinizi avuç içleriniz tavaya bakacak şekilde tuttuğunuzda sıcaklığa en fazla 3-4sn dayanabileceğiniz duruma geldiğinde tavanız hazır demektir. Artık az miktar yağ koyup etleri mühürlemeye başlayabiliriz.
Pekala nedir bu mühürlemek? Mühürlemek et pişirmenin en önemli gereklerinden biridir. Etin yüzeylerini ani yüksek ateşe maruz bıraktığınızda o yüzey mühürlenir ve ileri aşamalarda o yüzeyden etimiz su kaybetmez bu nedenle etlerin tüm yüzeyleri mühürlenmelidir ki fırında pişerken su kaybetmesin. Su kaybetmesin ki yumuşak oluversin.
Yeterince ısınan tavamıza dönelim. Artık etlerimizi tek tek herbir yüzeyini en az 1dk en çok 1,5dk tavada mühürlüycez. Mühürlenen biftekler fırına girmeye hazırdır. Fırına et atarken tek atmayı sevmiyorum. Bu nedenle servis tabağımızın garnitürlerini de etimizle beraber pişiricez ki etin lezzeti onlara da geçsin. Patates, soğan ve havuçlarımızı dilediğiniz şekillerde doğrayıp önceden yağlanmış fırın tepsimizin altına döşüyoruz. Üzerine bifteklerimizi yerleştirip bifteklerin her iki yüzeyine de tercihen iri çekilmiş deniz tuzu (yoksa sofra tuzu) ve karabiber serpiyoruz. Küçük bir tavada zeytinyağında ince doğranmış sarımsak ile yarım kaşık salçayu kavıruyoruz ve bir adet rendelenmiş yaz domatesi ilave edip hafifçe pişiriyoruz. Domatesler piştikten sonra üzerine bir su bardağı kaynar su ilave edip iki çevirip fırın tepsimizin içindekilerin üzerinden gezdiriyoruz. Sonrasında fırın tepsimizin ağzını da aliminyum folyo ile kapatıyoruz ki etler kurumadan pişsin.
Hazırladığımız tepsimizi önceden ısıtılmış 220 derece fırında 45-50dk pişiriyoruz. Sonrasında dilediğiniz şekilde servis edebilirsiniz. Ben yanında pilav ve haşlanmış ancak rengi solmadan ocaktan alınmış bezelye ile servis etmeyi seviyorum. Size de tavsiyemdir.
İşte böyle dostlar. Baya uzun bir yazı oldu ama gözünüz korkmasın çoğu benim dolaylı anlatımlarımdan oldu. İş yapmaya gelince gerçekten hazırlaması kolay yemesi lezzetli bir şey. Umarım dener ve tecrübelerinizi bizle paylaşırsınız. Şimdilik hoşçakalın. Afiyet olsun.
Posted via Blogaway
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder