9 Temmuz 2014 Çarşamba

[Tarif] Güllaç Yapımı



Eveeet... Güllaçsız Ramazan olur mu deyip sıvadım kollarımı giriştim güllaç yapmaya. Aslında yapımı oldukça kolay, ağır iftar sofralarından sonra ağzınızı tatlandıracak lezizlikte bir tatlı. Lafı daha fazla uzatmadan hemen geçeyim güllaç ile ilgili deneyimlerimi ve yapılışını anlatmaya.



MALZEMELERİMİZ:

  • 1 Lt. Süt
  • 1 Su Bardağı Şeker (şekeri damak tadınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz)
  • 2 Yemek Kaşığı Gül Suyu
  • 5-6 Yaprak Güllaç Yufkası ( Paket halinde satılanların çoğu 500 gr oluyor ve içinden 10 yapraktan fazla çıkıyor. Aman çok katlı olsun bol bol kullanayım diye heveslenmeyin bence çünkü 6 yapraktan fazla kullanınca çiğnemesi zorlaşıyor. Keyif almak yerine eziyet çekiyorsunuz. Tecrübeyle sabit :P )
  • 1 Çay Bardağı Ceviz, Fındık, Badem içi. (Bol miktarda kuru yemiş kullanmak Güllaç'a ayrı bir hava katıyor bence. Sade tadına renk kattığını düşünüyorum.)
  • 1 Çay Bardağı çekilmiş Antep Fıstığı içi (Üzeri için)
  • İsteğe bağlı olarak Nar taneleri, Çilek veya Pasta Kirazı. (Üzeri için)
YAPILIŞI:
  1. Öncelikle süt ve şekeri bir tencerede karıştırıp şeker eriyinceye kadar yaklaşık 2-3 dakika sütü ısıtalım. Sütün sıcak olmamasına dikkat etmek gerekiyor. Aksi takdirde güllaç hamurumsu bir şey oluyor. Sütün ideal sıcaklığını serçe parmağınızla anlayabilirsiniz. Serçe parmağınızı süte soktuğunuzda parmağınızı yakmayacak sıcaklıkta olması gerekiyor. Ola ki fazla ısıttınız bu durumda biraz sütü dinlendirin ki tekrar soğumaya başlasın.
  2. Sütünüz bir köşede dinlenirken eğer ki kuru yemişleri çekilmiş olarak almadıysanız bu arada mutfak robotuyla kuru yemişleri çekebilirsiniz.
  3. Güllaç yaprakları genellikle yuvarlak formlu olur. Ve herkesin evinde bu yapraklara tam uyacak büyüklükte ve formda tepsi bulunmayabilir. Ya da bizim gibi küçük bir aileyseniz küçük bir tepsi de yapmak isteyebilirsiniz. Bu durumda yaprakları kırarak kullanmanız gerekecektir. Bu aşamada yaprakları yerleştirmeye başlıyoruz. Yaprakları kırarak tepsinin tabanına tamamen yayıyoruz.
  4. İlk katman tamamlandıktan sonra üzerine kaşıkla tüm yapraklar ıslanacak şekilde şekerli süt döküyoruz.
  5. Bu şekilde bir katmanı tamamen ıslattığımızda yeni bir katman için yine güllaç yaprakları yerleştiriyoruz. Ben üç katta bir katman arasına çekilmiş kuru yemiş serpiyorum. İsterseniz siz daha sık yani her katta bir veya daha seyrek olarak serpebilirsiniz.
  6. Bu aşamadan sonra elinizdeki altı yaprak bitene kadar aynı işlemleri tekrar edin. Bittikten sonra da üzerini çeşitli kuruyemişler antep fıstığı nar taneleri meyvelerle süsleyebilirsiniz. 
Bu resimleri çektiğim gün benim elimde fazla malzeme yoktu o yüzden biraz mütevazı bir süsleme oldu. Ancak sizlere fikir vermesi açısından netten bulduğum birkaç süslü güllaç resimlerini sizlerle paylaşacağım. Gerçekten iştah açıcı ^-^
Şimdiden Afiyet olsun... Görüşmek üzere.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© 2011 Boğa Kadını'nın dünyasına hoşgeldiniz, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena