Liseyi bitirip üniversiteye adım attığımda okul hayatının yanısıra ev idaresi sorumluluğu da yüklenince sırtıma tecrübeli evhanımlarına basit gelen ama yeni başlayanlar için klavuz niteliğinde paylaşımlar olsa keşke demiştim. tabi o zamanlar sosyal medya neymiş facebook'un "f"si yok daha piyasada. en ufak birşey için annemi arar dururdum ulaşabilirsem sıkıntı yok da ulaşamazsam o zaman işte başlardım öyle mi yapsam böyle mi yapsam sanırsınız aya roket gönderiyorum varsanız baksanız ya konserve nasıl açılır ya yemek malzemleri hangi sırayla atılır falan filan...
bu serinin çıkma sebebi işte budur. basit temel ve kolay yemekleri yeni başlayan kardeşlerime yardımcı olması amacıyla derlemeyi düşünüyorum. Pırasa ile başlayalım. neden pırasa?? aslında bu yazıya çok daha önce niyetlenip fotoları hazırlayıp yüklemiştim tabi o zaman kıştı ve kış mevsiminin baştacı pırasa sindirme yardımcı olması soğuk algınlığı gribe karşı koruması iyi bir folik asit kaynağı olması ve en önemlisi içerdiği liflerle tam bir diyet dostu olması sebebiyle ondan başlamak istemiştim. bugüne kısmetmiş.
Malzemeler:
2 adet havuç
3 dal pırasa
Yarım çay bardağı pirinç
Domates veya biber salçası
Zeytinyağı
Yapılışına geçmeden önce havuçları yarım ay pırasaları da halka halka kesip hazırlamanızı öneririm zira bu yemeğin en uzun süren kısmı pırasaları iyice yıkayıp doğrama aşamasıdır.
Yapılışı:
1. Tencereye zeytinyağını alıp havuçlarımızı soteleyelim. yani hafiften kavuralım.
2. Doğradığımız pırasaların beyaz kısımlarını yani daha soğanımsı kısmını tencereye ekleyelim ve bir kaç dk daha kavuralım. (beyazlarla yeşilleri ayırmak zor olduğu için ben başta elimdeki tüm pırasaların beyaz yerini önce doğruyorum yeşil yaprakları ayrı doğruyorum. Zaten yeşil yapraklı kısımlar daha topraklı olduğu için onları ayırıp bol suyla yıkamak daha doğru geliyor)
3. Salçamızı ekliyoruz
4. Kokusu çıkana kadar ara ara karıştıp kavuruyoruz
5. Yeşil yaprakları ilave ediyoruz ve biraz daha çeviriyoruz
7. Pırasaların üstüne çıkacak kadar su ilave ediyoruz.
8. Bir taşım kaynatıyoruz.
9. Pirinci ilave ediyoruz
10. 20 dk da kısık ateşte pişiriyoruz.
AFİYET OLSUN.





Hiç yorum yok:
Yorum Gönder